tisdag 5 juni 2012

Bokonomi

Besparingar, besparingar och så lite besparingar. Fick idag veta att vi inte ska köpa in mer än det nödvändigaste till våra bibliotek. Vad är det nödvändigaste? Är det nödvändigt att köpa in litteratur till ett bibliotek? När slutar ett bibliotek att vara ett bibliotek? När blir det en förvaring? Fråga att brottas med. Utmaning.

Några tankar från den företagsekonomiska universitetsvärlden (inte helt lättläst men ge det en chans):

En bok kan inte likställas med vilken produkt eller vara som helst. Läsandet av böcker kan inte heller ses som vanlig konsumtion. Boken och läsarna skapar tillsammans ett mervärde som vedertagna begrepp inom ekonomi inte förmår omfatta, säger Pamela Schultz Nybacka vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet som skrivit avhandlingen Bookonomy: The Consumption Practice and Value of Book Reading. 

Enligt Pamela Schultz Nybacka är bokonomi ett sätt att förklara bokens egna, särpräglade ekonomi, med en lika ekonomiskt som kulturellt betingad värdeproduktion. Detta värde kan inte förklaras med ekonomiska termer bytesvärde, nytta, pris eller mervärde som utgår från knappheten som grund. Värdet måste förstås utifrån skriftens roll i historien, det vill säga att omfamna det som vi har i överskott. Detta värde och bokonomi är relevanta begrepp för förståelsen av ett samhälle som i allt högre grad kretsar kring överflöd.

(Källa: forskning.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Böcker för bokcirklar