torsdag 26 februari 2015

Rädda Vindfjället...

...Nåjdens sång släpptes år 2008 och är Martin Widmarks fjärde bok i serien om David och Larissa.



Utöver denna serie har han även skrivit bl.a. Nelly Rapp, Haldan Viking, LasseMaja och måmga fler.

Huvudpersonerna heter David och Larissa. David var en väldigt blyg kille tills den dagen i sjuan då Larissa plötsligt kommit in i klassrummet. Larissa däremot är en modig och smart tjej som verkligen vågar uttrycka sig och säga ifrån. Larissa kommer från Rysssland, men hennes morföräldrar har lärt henne att prata svenska. När David och Larissa är tillsammans klarar det nästan vad som helst. En annan viktig person är Johan. Han är same och äger fiskestugan dit David och hans familj brukar åka på somrarna. Johan bor tillsammans med sin son Nils och hunden Japp.

Berättelsens början utspelar sig i Davids och Larissas hemstad, men efter inte så lång tid åker David och Larissa till en liten sameby i Lappland. David och Hans familj får ett brev av sin samevän Johan i Lappland. I brevet står det att Johans ende son Nils har råkat ut för en hemsk olycka Davids föräldrar kan inte ta ledigt för att åka upp dit, men när Larissa kommer hem från Ryssland åker de två till Lappland. Väl uppe i Lappland är det till en början väldigt lugnt och fridfullt, men efter en stund börjar det hända skumma saker. När David och Larissa beger sig till Johans affär är han inte där. När de slutligen hittar honom. Berättar han vad som hänt. Ett gruvbolag vill köpa Vindfjället men samerna som bor där vill inte det. Johan har ett fribrev som kan rädda Vindfjället, men tiden är knapp och skumma gubbar och galna helikopterförare gör inte saken lättare.

Handlingen återberättas utifrån Davids perspektiv i jag-form. Dialogerna är ofta väldigt lätta att hänga med i. Ett viktigt budskap i boken är vänskap, att hålla ihop och att om man samarbetar kan man komma långt. Jag gillar boken Nåjdens sång. En bra sak är att den är spännande och även om den ibland är väldigt overklig är det lätt att leva sig in iden och lära sig mycket.

Jag ger den 5 av5 stjärnor.

/Linnea Stålnacke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Böcker för bokcirklar